Trening vikend Mađarska

6. i 7. listopada 2012. godine članovi Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa HUOPP te Grupe potražnih pasa Rijeka, koji su ujedno i pripadnici specijalističkih postrojbi civilne zaštite za spašavanje iz ruševina vezanih uz Zonu Rijeka i Zagreb održavali su vježbe spašavanja iz ruševina na poligonu u okolici Budimpešte u Mađarskoj.

Naime, u navedenom razdoblju na istom poligonu višednevne vježbe odrađivala su i dva mađarska nacionalna tima za spašavanje iz ruševina, odnosno Heavy i Medium Urban Search and Rescue team (USAR), a poradi završnih priprema za službenu reklasifikaciju po INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group) standardima UN-a.

Potražni timovi iz Hrvatske imali su prilike i aktivno sudjelovati, odnosno provoditi pretrage u neposrednoj blizini ili čak na istim ruševinama s navedenim timovima čime je postignuta veća realnost velikih i složenih akcija spašavanja s mnoštvom spašavatelja i potražnih pasa.

Domaćini, odnosno pripadnici mađarske civilne zaštite bili su vrlo susretljivi te su pripadnicima navedenih udruga, uvrštavanjem u svoju službenu vježbu, omogućili da vide kako funkcioniraju timovi u međunarodnom okruženju. Zaključeno je kako je ovakav način zajedničkog uvježbavanja vrlo koristan, ponajviše zbog razmjene iskustava s ekipama koje su već bile na opsežnim akcijama spašavanja u zemljama pogođenim katastrofalnim potresima.