09/11 i pripremanje za najgori mogući scenarij?

U proteklom tjednu sjetili smo se potražnih pasa koji su bili upućeni na najsloženiju akciju spašavanja koja se odvijala prije 12 godina. Bez obzira što je cjelokupna akcija od nastanka krize do kraja sanacije trajala mjesecima, ono što se događalo u prvim satima, u cilju pronalaska unesrećenih osoba pod ruševinama, je toliko veliko da si to niti jedan vodič potražnog psa ne može niti zamisliti.

Veličina intervencije i količina potreba koja se pojavila prilikom ovog događaja govori da je jako teško odrediti što zapravo znači pripremati se za najgori mogući scenarij. U svakodnevnom treningu, u procesu školovanja i uvježbavanja potražnih pasa, jedan od najvećih problema s kojima se susreću udruge je nedostatak ruševina za treniranje.

U savladavanju tog problema Hrvatskoj udruzi za obuku potražnih pasa po tom pitanju već godinama sustavno pomažu institucije; Agencija za upravljanje državnom imovinom, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Hrvatske šume – Uprava šuma Podružnica Buzet – Šumarija Rovinj. Kroz dugogodišnji rad udruge pomagali su i gradovi; Samobor i Zagreb, zatim Javna ustanova Park prirode Medvednica te prijateljska udruga  Nacionalna udruga za fortifikacije Pula.

Zadnjih godinu dana nesebično su se počele uključivati i privatne tvrtke gdje bi istaknuli dvije tvrtke koje su prepoznale važnost spremnosti potražnih pasa:

  • “Kamen” d.d. Pazin. Tvrtka se od 1954. godine bavi eksploatacijom, preradom i primjenom arhitektonsko-građevinskog kamena. Proizvodi blokove vapnenca u 7 kamenoloma na području Istre i Dalmacije. Više detalja možete saznati: http://www.kamen-pazin.hr/hr
  • Protekt Prom d.o.o. – Samoborska cesta 259, Zagreb. Tvrtka se bavi proizvodnjom i uslugama protektiranja i montaže guma te uslugama prijevoza. Nalazi se na Samobrskoj cesti 257 u Zagrebu.

S jedne strane postoji potreba za potražnim psima u smislu gotovog proizvoda i odgovora na situaciju. S druge strane postoji potreba podrške u obuci potražnih pasa kako bi bili sposobni odgovoriti na danu situaciju. Tvrtke koje su navedene u ovom članku su upravo to prepoznale i svojim pomaganjem su dale veliki doprinos u obuci potražnih pasa.

Stoga se zahvaljujemo i veselimo daljnjoj budućoj suradnji i nadamo se da će i druge tvrtke slijediti takav primjer i uključiti se na isti način!

 

Keito gume Sirius velika Sirius Kamen pazin