USAR vježba “Blato 2014”

Vježba specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba za izvlačenje iz ruševina nakon potresa – Urban Search and Rescue (USAR) pod nazivom “Blato 2014.” održana je dana 26. travnja, na lokaciji nedovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu.

Na vježbi, koju je organizirao gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, sudjelovalo je oko 250 pripadnika hitnih službi i to tri USAR Specijalističke postrojbe civilne zaštite za izvlačenje iz ruševina, vodiči potražnih pasa iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP) i Kluba za obuku službenih i sportskih pasa “Zagreb“ (KOSSP Zagreb), HGSS-stanica Zagreb, Hrvatski zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Zagrebački speleološki savez, Crveni križ Grada Zagreba, Hitna pomoć, Radioamateri, Policijska uprava zagrebačka, MUP – protueksplozijski odjel, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba i Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Tema vježbe bila je simuliranje stanja nakon katastrofalnog potresa kroz djelovanje specijaliziranih snaga za spašavanje iz ruševina te uz pomoć djelovanja drugih snaga zaštite i spašavanja.

Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa sudjelovala je na vježbi s četiri vodiča i četiri potražna psa.

10 1 3 2 4 6 5 7 8 9