Vikend trening na vojnom poligonu Tritolwerk

U razdoblju od 8.-10. srpnja 2016. u organizaciji International Rescue Dog Organisation (IRO), održan je vikend trening u gradu Wiener Neustadt, vojni poligon Tritolwerk, Republika Austrija. Na vikend trenigu sudjelovalo je čak 13 potražnih pasa iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Vojni poligon Tritolwerk je najveći poligon u ovom dijelu Europe kojeg koriste mnoge spasilačke službe jer pruža uvježbavanje svih mogućih scenarija. Poligon čija je površina preko 30 hektara nudi 13 različitih, posebno uređenih, ruševina tako da se kroz uvježbavanje što više pristupi različitim realnim situacijama. U prosjeku godišnje se na njemu trenira 260 dana, a IRO zadnjih nekoliko godina organizira za svoje članice mogućnost korištenja poligona. To je za sve koji se bave potražnih psima izuzetno dragocijeno jer to što nudi vojni poligon Tritolwerk ne može se usporediti s niti jednom lokacijom na kojoj u redovitim treninzima radimo.

Ovo je HUOPP-u bio drugi trening u ovoj godini na vojnom poligonu Tritolwerk te je u samo ta dva treninga primjećen velik napredak u savladavanju teških i neprijatnih ruševina kod mladih pasa. Gotovo nakon samo par dana treniranja u mogućnosti su bez poteškoća savladavati ruševine koje su nakon prvog treninga predstavljale velike probleme.  Također, veliki licencirani psi su radili na pronalasku duboko zatrpanih osoba, što zapravo i jest najveća prednost potražnih pasa u spašavanju iz ruševina gdje je pronalazak zatrpanih osoba bez njih nemoguća misija.