Održana međunarodna terenska vježba civilne zaštite „ISTRA 2017“

Na području Grada Pule i Općine Kanfanar, od 21. – 22. travnja 2017. Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizirala je i održala međunarodnu terensku vježbu civilne zaštite „ISTRA 2017“.

Na vježbi je bilo predstavljeno djelovanje sustava civilne zaštite Istarske županije u slučaju razornog potresa te koordinacija s nacionalnim i međunarordnim operativnim snagama civilne zaštite, aktiviranje i djelovanje MUSAR Modula srednje kategorije iz Hrvatske i Slovenije, provjera specijalizirane opreme za spašavanje iz ruševina i logističke potpore za ostvarivanje samodostatnosti te koordinacija djelovanja lokalnih, regionalnih, državnih i međunarodnih sudionika na pogođenom području.

Prezentiralo se traganje za unesrećenim osobama nakon potresa, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim građevinama, spašavanje žrtava (ozlijeđenih i neozlijeđenih) s viših katova građevina, zbrinjavanje unesrećenih osoba (pružanje medicinske skrbi), osiguranje pogođenog područja te procjena stanja i osiguravanje građevina od urušavanja.

U vježbi „ISTRA 2017“ sudjelovali su MUSAR Modul Republike Slovenije, MUSAR Modul grada Ljubljane, MUSAR Modul Republike Hrvatske (uključujući Građevinski fakultet iz Zagreba), Vatrogasna zajednica Istarske županije, Društvo Crvenog križa Istarske županije, Policijska uprava Istarska, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Pula, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije te djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vodiči i potražni psi Hratske udruge za obuku potražnih pasa s dva vodiča i dva psa sudjelovali su kao sastavni dio MUSAR Modula Republike Hrvatske.